loading...

Corona!! Welke steun kun je krijgen?

  • By Peter Botter
  • maart 19, 2020

Wat een weekend hebben we achter de rug en wat een onwerkelijk begin van de nieuwe week. Nederland in de ban van het coronavirus; dichte scholen, alle horeca gesloten, afgelaste evenementen, verplicht thuiswerken en zzp’ers in de stress omdat hun inkomen onder druk staat. Ze zeggen dat je alles een keer in je leven moet hebben meegemaakt, maar ook wij zijn hier enorm van onder de indruk.

Maar na die eerste reactie van algehele verlamming, besloten we al snel in actie te komen!

Het zijn onwerkelijke tijden. Het coronavirus en alles wat het met zich meebrengt zorgen voor veel onrust in de samenleving. Om ons heen zien we veel bezorgdheid in gedupeerde sectoren, zoals horeca, evenementenbranche, culturele sector en de reisbranche. Maar ook zzp’ers die thuiswerken en nu hier hun kinderen moeten opvangen, worden belemmerd in het uitvoeren van hun werk en uiteindelijk dus ook in hun inkomsten. En dat is natuurlijk allemaal niet niks.

Daarom zetten we in deze mail een aantal mogelijkheden waar je aanspraak op kunt maken!

De overheid realiseert zich ook dat veel ondernemers het op dit moment moeilijk hebben. Op 12 maart kondigden de ministers van Economische Zaken en Klimaat, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer al verschillende economische maatregelen aan. Op 17 maart besloot het kabinet meerdere van deze maatregelen te versoepelen en versnellen via een noodpakket aangekondigd in een nieuwe brief. Wij zetten alle regelingen hieronder voor je uiteen.

 

Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) vervangt werktijdverkorting (wtv) 

Deze regel geldt alleen als je werknemers onder je hebt werken. Wanneer je hen als gevolg van de crisis minder werk kunt bieden, kun je hun uren verminderen. Zij kunnen voor dit urenverlies aanspraak maken op een tegemoetkoming van het UWV.

De NOW geeft meer bedrijven de kans om hiervan gebruik te maken dan de voorgaande wtv-regeling. Bovendien zal het aanvraagproces sneller verlopen. De regeling zal zo snel mogelijk ingaan. Houd hiervoor de berichtgeving van de overheid in de gaten. Meer informatie vind je hier.

Besluit bijstandsvereniging zelfstandigen (Bbz)

Deze uitkeringsvorm is gericht op zelfstandigen die met hun bedrijf tijdelijk in financiële problemen zitten, maar wel levensvatbaar zijn. Normaalgesproken duurt de aanvraag 13 weken en vindt er een vermogens- of partnertoets plaats. Die vervalt bij deze en het aanvraagproces wordt verkort naar 4 weken.

De Bbz vult je inkomen aan tot het sociale minimum en geldt voorlopig 3 maanden. Je kunt voor deze uitkering binnenkort terecht bij je gemeente. Houd hiervoor de berichtgeving van de overheid in de gaten. Meer over de Bbz lees je hier.

Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) 

Valt jouw bedrijf binnen het MKB? Dan kun je nu in aanmerking komen voor het BMKB. De overheid staat dan garant voor het geld dat jij leent bij kredietverstrekkers, zoals banken, om deze crisisperiode te overbruggen. Per 16 maart is deze regeling verruimd, zodat alle bedrijven die genoeg levensvatbaarheid in zich hebben gefinancierd kunnen blijven. Meer informatie over de BMKB vind je hier.

Uitstel van betaling Belastingdienst

Wanneer je als ondernemer in de problemen komt vanwege het coronavirus mag je nu uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. Dit geldt dus voor alle aanslagen, dus ook inkomsten- en omzetbelasting. Ook als je een lagere winst verwacht dan je eerder bij de Belastingdienst hebt opgegeven, heb je het recht om het bedrag van je voorlopige aanslag te verlagen. Tot slot gaat het tarief van de belastingrente vanaf 23 maart tijdelijk naar bijna 0%. Lees meer op de site van de Belastingdienst.

Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits

Microkredietenverstrekker Qredits financiert en coacht een grote groep kleine en startende ondernemers, die via de bank vaak moeilijk aan financiering komen. Als jouw business valt binnen de horeca, detailhandel, persoonlijke verzorging, de bouw of zakelijke dienstverlening, kun je hiervoor in aanmerking komen.

Doordat de overheid Qredits ondersteunt, kunnen zij uitstel van aflossing aanbieden voor de duur van 6 maanden en de rente tijdens deze periode verlagen naar 2%. Meer informatie vind je hier.

Hulpvragen

Als het mogelijk is om het te redden met eigen middelen is dat natuurlijk altijd het mooiste.

Mochten jullie verder nog vragen hebben kunnen jullie natuurlijk altijd bij ons terecht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *